Hope you find the following questions useful,
1)A 50-year-old male presented with acute respiratory failure during an episode of fulminant sepsis and was thought to have developed adult respiratory distress syndrome (ARDS). Which of the following would support a diagnosis of ARDS?   
1 ) High pulmonary capillary wedge pressure   
2 ) High protein pulmonary oedema  
3 ) Hypercapnia    
4 ) Increased lung compliance    
5 ) Normal chest X-ray
  
ANSWER: 2
2)In malignant hyperpyrexia: 
 
1 ) A mortality rate of 10-20% may be expected 
  2 ) Elevation of serum creatine kinase and myoglobinuria is diagnostic 
 3 ) Muscle biopsy may be histologically normal   
 4 ) The only available specific treatment is sodium dantrolene, which has a neutral pH    
5 ) The predisposing gene is thought to be on chromosome 9    
ANSWER: 3
3)A 25-year-old female presented with 6 months history of depression, irritability and painful sensory symptoms in her legs. Over the last 4 weeks she presents a broad base ataxic gait. An MRI brain showed bilateral posterior thalamic nuclei  high signals.
The most likely diagnosis is:
 
1 ) Sporadic CJD   
2 ) New variant CJD  
 3 ) Wilson disease   
4 ) Multiple system atrophy
 5 ) Herpes simplex encephalitis   
ANSWER: 2
4)A 25-year-old man presents with a two years history of intermittent tingling sensation involving his left side. It starts in his fingers and spreads in 10-20 seconds to affect the whole arm and leg on the same side. The attacks only last for one minute. The most likely diagnosis is:  
1 ) Migraine with aura 
 2 ) Transient ischaemic attacks   
3 ) Somatosensory seizures 
 4 ) Hyperventilation   
5 ) Multiple sclerosis
 
ANSWER: 3
5)Causes of dilated pupils include:  
1 ) Argyll Robertson pupil  
2 ) Ethylene glycol poisoning  
3 ) Myotonic dystrophy   
4 ) Organophosphate poisoning   
5 ) Pontine haemorrhage  
ANSWER: 2
6)Diabetic Microalbuminuria:EXCEPT
   
A   Occurs within 10 years of the diagnosis of diabetes mellitus 
B   Is most accurately assessed through a timed urine collection during the day. 
C   Predicts premature cardiovascular mortality in type 2 diabetes 
D   Correlates with hypertension 
E   Is reduced by ACE inhibitor therapy
ANSWER: A
7)A 35-year-old man on regular haemodialysis complained of weakness and exertional fatigue. On examination, his blood pressure was 177/105 mmHg (pre-dialysis) and 150/95 mmHg (post-dialysis). Investigations pre-dialysis revealed:
Haemoglobin 9.0g/dl
serum potassium 6.9
serum creatinine 1250 serum
corrected calcium 2.1 mmol/l
Which intervention is most likely to improve his symptonis:
1 ) increase haemoglobin with epoetin  
2 ) increase the length of each dialysis session    
3 ) lower the potassium in the dialysate   
4 ) improve blood pressure control with ramipril    
5 ) correct hypocalcaemia with alfacalcidol    
ANSWER: 1
8)A 50-year-old woman on treatment for long-standing rheumatoid arthritis has recently become dyspnoeic on mild exertion and developed a dry cough. The oxygen saturation was found to be 89% on air. The chest x-ray showed a diffuse bilateral interstitial infiltrate. An extensive infection screen was negative and her symptoms were felt to be drug-induced.
Which drug is most likely to have caused this adverse effect?  
1 ) azathioprine     2 ) cyclosporin    3 ) hydroxychloroquine    
4 ) methotrexate     5 ) sulphasalazine    
ANSWER: 4
9)A 70 year old female is admitted 12 hours after taking an overdose of aspirin. Investigations revealed: Serum sodium 138 mmol/L (137-144), Serum potassium 5.9 mmol/L (3.5-4.9), Serum bicarbonate 14 mmol/L (20-28), Serum urea 18.1 mmol/L (2.5-7.5), Serum creatinine 238 umol/L (60-110), Serum salicylate 1120 mg/L (8 mmol/L). What is the most appropriate treatment of this patient?
 
1 ) Haemodialysis   2 ) Haemofiltration   
 3 ) Intravenous sodium bicarbonate.    4 ) Peritoneal dialysis.    5 ) Urine alkalinization. 
 
ANSWER: 1
10)A 62 year old male is noted to have a broad-based ataxic gait.This is characteristic of which of the following?  
1 ) A basal ganglia lesion     2 ) Cerebellar vermis lesion    3 ) Osteomalacia  
 4 ) phenytoin toxicity     5 ) Right-sided cerebral infarction   
ANSWER: 4
 
 
 
2 comments:
cool!
Thank you for your comments, I hope that more readers of this blog would give me their suggestions how to improve this site!
Post a Comment